Erectieproblemen zijn een veel voorkomend probleem dat talloze mannen over de hele wereld treft. Erectieproblemen zijn het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden voor seksuele activiteit. Het kan op elke leeftijd voorkomen bij volwassen mannen als gevolg van fysieke of psychologische factoren.

Erectieproblemen kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van een man, wat leidt tot een verminderd gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hoewel erectieproblemen vaak voorkomen, zoeken veel mannen geen behandeling vanwege stigma of schaamte.

Wat zijn erectieproblemen?

Erectieproblemen treden meestal op wanneer er een verminderde bloedtoevoer naar de penis is voor een erectie. Het kan optreden als gevolg van fysieke en psychologische factoren. Erectieproblemen kunnen tijdelijk zijn, wat kan leiden tot mindere fysieke gezondheid en interpersoonlijke relaties.

Hoe vaak komen erectieproblemen voor?

Erectieproblemen zijn een veelvoorkomend seksueel gezondheidsprobleem dat mannen van alle leeftijden treft.  Het kan echter op elke leeftijd voorkomen en maakt niet noodzakelijkerwijs deel uit van veroudering.

De prevalentie van erectieproblemen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder levensstijl, de aanwezigheid van medische aandoeningen en algehele gezondheid. Vanwege het stigma rond de diagnose en behandeling van erectieproblemen, kan de prevalentie hoger zijn dan geschat .

Cijfers over erectieproblemen

De prevalentie van erectieproblemen kan per regio verschillen. Verschillende onderzoeken hebben de prevalentie van erectieproblemen over de hele wereld geëvalueerd, met een grote verscheidenheid aan gegevensschattingen over verschillende leeftijdsgroepen. Het kan moeilijk zijn om de prevalentie en de last van erectieproblemen te lokaliseren vanwege het aantal mannen dat niet gediagnosticeerd of onbehandeld is.


Een teken van onderliggende medische aandoeningen

Erectieproblemen kunnen  een teken of symptoom zijn van onderliggende aandoeningen. Patiënten met erectieproblemen worden geadviseerd om altijd het advies van een arts in te winnen om te controleren op onderliggende aandoeningen.

In het bijzonder kunnen erectieproblemen een vroeg teken zijn van bijvoorbeeld:

  • Diabetes*
  • Hart- en bloedvatziekte
  • Leverziekte of alcoholisme
  • Nierziekte
  • Multiple sclerose

Bovendien kunnen psychologische aandoeningen, zoals depressie en angst, ook een rol spelen bij mannen die erectieproblemen ontwikkelen.

Er zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwikkelen van een persoonlijk aanpak. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om erectieproblemen te behandelen.